Co o nás napsali

06.08.2013 15:47

Davide, velice děkuji za pěkný článek.

Konický triatlon ve velikém vedru upekl závodníky.

Triatlon Veteran steel man žije! A těší se výtečné kondici. Tuto skvělou zprávu si mohli ověřit všichni vitální milovníci pohybu v krásné přírodě Konicka, kteří o uplynulé sobotě dorazili na Čertovy rybníky u Čunína.

Budoucnost jedinečného triatlonu pro amatérské sportovce byla dlouho ve hvězdách. Hlavní organizátor a otec zakladatel Milan Dvořák se po deseti úspěšných ročnících kvůli zdravotním problémům rozhodl v dalším pořádání nepokračovat. Bylo velkým štěstím, že se našli jeho zdatní pokračovatelé. „Tak jako mnozí z pravidelných účastníků tohoto triatlonu jsem si nedovedl představit, co bych poslední sobotu v červenci dělal jiného, než byl na triatlonu. Po rozhovoru s panem Dvořákem jsem začal zvažovat, že bych se pokusil na tuto tradici navázat, ačkoliv mi bylo jasné, že domácímu prostředí u Dvořáků se nic nevyrovná. Definitivní rozhodnutí padlo po debatě se členy klubu orientačních běžců v Konici, kteří přislíbili pomoc,“ vyjádřil se Jan Kovanda z Křemence, který převzal těžkou roli organizátora.

Nakonec se mu podařilo dát do kupy výtečný tým, který nelehký úkol zvládl naprosto perfektně. Mimo jiné připravil a přehledně vytýčil zcela novou trať. Díky vstřícnosti jejich majitele našel triatlon azyl na Čertových rybnících. V jejich vodách se plavalo celkem osm set metrů. Dále se závodníci na kolech vydali na 45 kilometrů dlouhou trať, která je zavedla až do Biskupic u Jevíčka. Po dojetí zpět k Čertovým rybníkům na ně čekalo 7,2 kilometru běhu do a z velmi strmých kopců v okolí Čunína. Právě poslední disciplína, která se konala za pekelného vedra, skutečně prověřila odolnost všech zúčastněných. I díky tomu se všichni, kteří dorazili do cíle, mohli těšit z jedinečného a nepopsatelného pocitu: podařilo se jim překonat sebe samotné.

Pořadatelé pro ně navíc kromě hektolitrů tekutin pohotově připravili také vysoce osvěžující občerstvení v podobě šťavnatých melounů, banánů a dalších pochoutek. Z akce si pak všichni kromě sportovního zážitku a radosti nad setkáním se stejně smýšlejícími lidmi, odnášeli i diplom a slušivé žluté tričko. „Nejsem žádný velký natož špičkový sportovec, ale na konický triatlon jezdím nesmírně rád. Kromě starých kamarádů tu potkám i řadu dalších lidí, kteří se nechtějí smířit s tím, že budou jenom sedět někde u počítače, před televizí či v hospodě. Navíc vědomí, že o prázdninách přijde triatlon, mě nutí se aspoň trochu se hýbat během celého roku. Jinak bych možná zakrněl. Přesun akce na Čertovy rybníky mi přišel jako dobrý tah, aspoň odpadl ten přesun autobusem na Náklo. A organizátoři to letos zvládli skvěle! Už se moc těším na další ročník,“ prohlásil za všech devětatřicet závodníků Tomáš Mlčoch z Vřesovic.

Vítězem letošního Veteran steel man se nakonec stal Martin Lipenský, druhý skončil Michal Bubla a třetí David Vronka. Redaktor Prostějovského Večerníku Martin Zaoral se probojoval do první desítky, když obsadil naprosto nečekané deváté místo. „Toto zjištění mě v cíli natolik šokovalo, že jsem si chvíli myslel, že jsem v tom šíleném vedru umřel a následně se nějakým nedopatřením dostal do nebe, kde mě na přivítanou chtějí udělat velkou radost,“ reagoval náš redaktor.